Konvertera WMA till MP3

(2006-02-16)

WMA (Windows Media Audio) är Microsofts standardformat för ljud. Om du vill kopiera dina cd-skivor till datorn och använder Media Player som följde med Windows kommer ljudet att sparas i WMA. Detta är en nackdel eftersom WMA inte fungerar överallt. Standardformatet för digital musik idag är ju MP3.

Från och med version 10 av Windows Media Player går det faktiskt att spara cd-skivor i MP3-format, men funktionen är begränsad. Man kan inte använda variabel bitrate som är bra för att göra kvaliteten bättre i förhållande till storleken. Därför rekommenderar jag ett annat program, exempelvis CDex.

Men har man redan använt Windows Media Player för att kopiera cd-skivor till datorn kan man behöva göra om dem till MP3 för att kunna lyssna på dem i en MP3-spelare. Tyvärr finns det en "finess" i Media Player som förhindrar detta. Den kallas kopieringsskydd. Om den var aktiverad när du kopierade cd-skivorna så kan man inte göra om filerna, utan du måste kopiera alla cd-skivor igen.

För att konvertera WMA-filerna till MP3 kan du använda programmet Switch som är gratis. När du startat det behöver du bara lägga in de WMA-filer du vill konvertera ("Add Files", "Add Folder") och välja .mp3 på "Output Format". På "Encoder Settings" kan du ställa in vilken kvalitet du vill ha. Du är dock begränsad av den kvalitetsförsämring som redan skett vid kopieringen till WMA. För bästa resultat bör du därför kopiera cd-skivorna på nytt med ett annat program än Windows Media Player.