Laglig kopiering stoppas med ny lag

(2005-06-30)

Från och med i morgon, den första juli, blir inget sig likt igen. De stora skiv- och filmbolagen har via WIPO och EU fått igenom absurda lagändringar som alltså nu nått ända till lilla Sverige. Tidigare har man ryckt på axlarna åt tokiga lagar i USA. Jag bor ju i Sverige, så de gäller ju inte här. Men inom några futtiga timmar börjar de gälla här också...

Vad innebär det rent konkret då? Jo, det blir olagligt att framställa lagliga kopior. Betalar du för att ladda ner musik från Internet så är det inte säkert att du får kopiera den till din MP3-spelare. Enligt Aftonbladet så jämför lagstiftaren det med att stjäla en DVD-film i en butik.

Att man har betalat för musiken spelar ingen roll. Och inte heller spelar det någon roll att straffavgiften för att köpa MP3-spelare i morgon höjs från 6 spänn till hundratals kronor. Jag undrar vem det är som stjäl egentligen.

Vill man köpa musik idag är det säkrast att hålla sig till cd-skivor, men inte ens det är helt säkert. Alla skivor som ser ut som CD och marknadsförs som CD är inte CD. De felaktiga skivorna är oftast märkta "kopieringsskyddad", "copy protected", "copy control" eller "will not play on pc/mac" och ser man något sådant ska man akta sig. Dessa skivor blir också olagliga att kopiera till MP3-spelare eller datorns hårddisk.

Vill man köpa musik på Internet måste man först ta reda på i vilket format man får ladda ner den. Det finns ett antal format som är säkra. Dessa är: MP3, OGG och FLAC. Alla MP3-spelare klarar MP3, men alla klarar ännu inte OGG och FLAC, så MP3 är att rekommendera av dessa. Om du däremot mest vill kunna lyssna på musiken i datorn eller bränna CD-skivor så rekommenderas FLAC.

De osäkra formaten är WMA, RealAudio och AAC (Itunes). Du kan också titta efter förkortningen DRM som är ett tydligt tecken på att det rör sig om ett osäkert format. Om den låt du vill köpa bara finns i ett osäkert format så måste du studera webbplatsens avtal noga eftersom det med den nya lagen ges företräde för den ordinarie lagstiftningen om eget bruk som vi är vana vid.

Står det i webbplatsens avtal att du bara får lyssna i din dator så är det vad som gäller. Att då bränna en kopia eller lyssna i din MP3-spelare är olagligt.

Har du bestämt dig för att gå med på webbplatsens avtal, och den tillåter kopiering till MP3-spelare, så är nästa steg att kontrollera att din MP3-spelare klarar av det format du får låten i. Gör den inte det är det kört. Du får leta upp ett annat ställe att köpa musiken på eller köpa en ny MP3-spelare.

Ja, apropå köpa ny MP3-spelare förresten... Vad händer när du köper en ny MP3-spelare i framtiden? Eller köper en ny mobiltelefon med inbyggd MP3-spelare som du vill använda? Har du varit med sedan freestylens tid tycker du säkert inte det är något konstigt. Det är ju bara att spela in musiken på den nya spelaren. Precis som man på 80-talet spelade in LP-skivor på band och på 90-talet spelade in CD-skivor.

Men riktigt så enkelt är det inte nuförtiden. Eller, jo, egentligen är det mycket enklare. För enkelt, tyckte skivbolagen, och de har därför jobbat hårt med att krångla till det och få lagar som stoppar det. Så från och med i morgon blir det olagligt att i vissa fall kopiera musik till MP3-spelare. Lagligt är det bara om du kopierar från en äkta CD-skiva som inte innehåller någon form av kopieringsskydd, eller om du laddar ner från en webbplats som med upphovsmannens samtycke tillhandahåller musiken och du enligt deras avtal får göra det och din MP3-spelare stöder det format de har valt.

Men har du köpt musiken i WMA-format eller på Itunes och vill ha en ny MP3-spelare? Ja, då är det bara att köpa all musik igen. Vill du inte? Då är du pirat. Gå direkt i fängelse utan att passera gå.