Palladium

(2003-04-22)

Hittills har jag inte pratat specifikt om den del av Microsofts planer för framtida Windows som tidigare kallades Palladium, men jag tycker det börjar bli dags nu. Palladium är ett sätt att baka in DRM i operativsystemet. DRM, som står för Digital Rights Management, innebär att den som har skapat en fil kan bestämma över den, även i andras datorer. Om jag skapar en fil kan jag bestämma att andra inte ska kunna kopiera den, och då kommer deras datorer att säga ifrån om de försöker.

Det låter säkert som en trevlig tanke för skiv- och filmbolag och diverse andra företag som vill kunna styra informationens vägar. För vanligt folk kanske det också verkar acceptabelt. Vore det inte bara piratkopierare som kunde ha något emot det?

För att detta ska kunna fungera så krävs att dock alla program som kan bearbeta informationen måste vara godkända av Microsoft. Det är enda sättet att garantera informationens ägare kontroll; att man kan styra vilka program som får användas i andras datorer.

Microsoft försöker få bort uppmärksamheten för detta genom att istället poängtera att Palladium, eller Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) som är det nya namnet, inte hindrar användaren att köra några program. Alla program du kan köra idag kan du också köra under det nya systemet, säger Microsoft. Och visst är det så, faktiskt, men det är inte det som är poängen. Poängen är att du inte kan öppna skyddade filer i programmen, eftersom endast godkända program kan garantera att skydden efterlevs.

I takt med att antalet skyddade filer ökar, minskar användningsområdena för alla program utom Microsofts och de som har råd att få sina godkända.

Det ska väl också sägas att Palladium är mer än det här och har en del intressanta saker i sig, men denna del är tillräckligt negativ för att det bör stanna vid en idé.

Microsofts information om NGSCB:
http://www.microsoft.com/resources/ngscb/archive.mspx